Dakrenovatie.

Een dak renoveren is perfect mogelijk en is vaak goedkoper dan het dak volledig te vernieuwen.
Er zijn verschillende renovatiemethoden om een bestaand dek te vernieuwen.
Naargelang de bestaande constructie en jouw persoonlijke wensen kan je kiezen voor een overzetdak of een gedeeltelijke vernieuwing van de dakconstructie.
Vernieuwen van de dakbedekking:
Wanneer de dakconstructie nog in prima staat is, zou het zonde zijn om je volledige dak te laten vernieuwen. In dit geval kan je er voor kiezen enkel de dakbedekking te vernieuwen. Er kan dan meteen een volwaardig onderdak geplaatst worden en er kan ook van buitenaf geïsoleerd worden. Dit is zeker een pluspunt wanneer de binnenzijde van het dak reeds werd afgewerkt. Bovendien kan je ook gebruik maken van diverse premies, waardoor je de dakisolatie terugverdiend.
Als je de dakbedekking vernieuwt, is het ook het ideale moment om eventueel een dakkapel of dakramen te plaatsen.
Zo komt er zonlicht en warmte naar binnen, wat een meerwaarde zal bieden voor je zolderkamers.
Deze methode van renovatie wordt vaak toegepast en laat je woning er weer als nieuw uitzien.
Gedeeltelijke vernieuwing:
Soms volstaat het om enkel bepaalde onderdelen van je dak te vervangen. Wanneer de schade beperkt is of enkel het dakvlak slijtage vertoont, is het niet nodig om het volledige dak te vernieuwen. Door de renovatie plaatselijk aan te pakken kan de klus geklaard worden op minder dan een dag.
Een overzetdak plaatsen:
Een overzetdak bestaat uit lichtmetalen platen die rechtstreeks geplaatst worden op een bestaand dak van leien, golfplaten, zink, dakpannen of roofing.
Door het lichte gewicht wordt de dakconstructie niet onnodig belast, waardoor er meestal geen extra verstevigingen voorzien moeten worden.
Een overzetdak is bijzonder populair voor mensen die op zoek zijn naar een snelle en goedkope dakrenovatie zonder grote afbraakwerken.
Het overzetdak is vaak niet te onderscheiden van een echte dakbedekking. Er zijn verschillende overzetdaken, elk met hun eigen kwaliteit en isolatiewaarden.
Je doet er dan ook goed aan niet alleen de prijs te vergelijken maar ook de isolatiewaarde en dikte van de aluminiumlaag.
Isolatie:
Je dak vernieuwen is een goede aangelegenheid om het warmteverlies van je huis aan te pakken. Door voldoende en correct te isoleren kan je maar liefst 30% uitsparen op je energiefactuur. Vraag je dakwerker ook rekening te houden met de luchtdichtheid van de constructie.
Niet alleen de dikte van de isolatie speelt een belangrijke rol, ook de luchtcirculatie van binnen naar buiten heeft een impact hebben op je warmteverlies.
Dakgoten: 
Een oud dak vernieuwen betekend meestal ook vernieuwing van de dakgoten en zinkwerk.
Het is aangewezen deze ook nu te vernieuwen, het is goedkoper om alle werken samen uit te voeren.
Handje helpen:
De prijs van je dakvernieuwing drukken kan door bepaalde werken zelf uitvoeren. Zo kan je de dakpannen reeds te verwijderen.
Je dient enkel een container te huren en deze aan je woning te laten plaatsen. Je bespaart al snel honderden euro’s uit door enkele uren werk.
Het is wel belangrijk dat je duidelijke afspraken en planning maakt met je dakwerker, zodat je geen dagen zonder een dak moet wonen.
Pannen hergebruiken:
Door de oude pannen opnieuw te gebruiken kan je de uitstraling van je woning behouden en spaar je heel wat geld uit. Kapotte pannen kunnen vervangen worden en door een compleet nieuw onderdak ben je zeker dat je dak opnieuw waterdicht is.
Aangezien de dakpannen tijdelijk gestockeerd moeten worden en eventueel ook gereinigd, kunnen de kosten wel oplopen.
Om de prijs hiervan te drukken kan je dit werk eventueel zelf uitvoeren.