Betonnen trap afwerken met hout

Europees loofhout
Europees loofhout zoals beuk en eik wordt heel vaak gebruikt om trappen te bekleden. Het heeft bijzonder mooie structuren en kan bovendien ook tegen een stootje.
Je kan het behandelen met een gekleurde of kleurloze vernis en wanneer je het onbehandeld laat, zal het hout een mooie grijze schakering krijgen na enkele jaren. Zacht Europees loofhout zoals populier is minder geschikt als houten trapbekleding.
Europees Naaldhout
Wanneer je op zoek bent naar een goedkope trapbekleding in hout, dan is naaldhout zeker het overwegen waard. Door de snelle groei van de bomen is het hout bijzonder goedkoop. De meeste trappen in doe-het-zelfzaken zijn dan ook gemaakt van deze houtsoorten. De meest gekende naaldhoutsoorten zijn vuren en grenen.
Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor thermisch gehard naaldhout. Dit hout is op ecologische wijze versterkt en kan onbehandeld geplaatst worden.
Tropisch hardhout
De laatste jaren is tropisch hout erg populair en daar zijn diverse redenen voor. De voornaamste voordelen van deze houtsoorten zijn dat ze heel sterk zijn en onbehandeld geplaatst kunnen worden. Het hout zal dan mooi vergrijzen, wat je trap een sfeervolle warme toets geeft.
De bekendste hardhoutsoorten zijn Azobé en Padouk maar ook andere soorten behoren tot de mogelijkheden. Het nadeel van tropisch hardhout is dat de afkomst niet altijd gekend is en dat het ook een enorme impact heeft op het milieu.
Voordelen
Een betonnen trap met een houten bekleding is stevig en kraakt niet, past in elk interieur.
Door te werken met verschillende soorten verf, vernis, beits zijn er veel variaties mogelijk.
Gemakkelijk in onderhoud.
Met een houten bekleding krijgt je betonnen trap een warme uitstraling.
Hout is een natuurproduct dat toch onderhoud vraagt.
Je trap zelf bekleden of door een vakman