Betonnen trap plaatsen

Een betonnen trap kan je op twee manieren laten plaatsen, je kan de betontrap ter plaatse laten storten of je kiest voor een prefab betontrap.

Deze tweede mogelijkheid kan bij grote renovaties toegepast worden terwijl de eerste voornamelijk bij nieuwbouw voorkomt. 

WAAROM EEN BETONNEN TRAP?

Een betonnen trap is ideaal als goedkoop constructiemateriaal om later te bekleden of om hem in de huidige industriële staat te houden. Als je denkt dat betontrappen enkel in industriële omgevingen passen, is het hoog tijd om je mening te herzien. Door hem te polieren creëer je een moderne eyecatcher in je woning. Vervolgens kan je hem ook bekleden met hout, natuursteen, tegels,…

Een betonnen trap is te plaatsen in alle mogelijke trapvormen, hij is niet te kloppen qua onderhoudsvriendelijkheid en is bijzonder slijtvast. Een betontrap is heel brandveilig en is beschikbaar in verschillende kleuren.

PREFAB BETONTRAP

Een prefab betontrap wordt op voorhand helemaal klaargemaakt alvorens hij in jouw woning of zaak geplaatst wordt. In tegenstelling tot een ter plekke gestorte trap moet je hier niet wachten tot het beton hard is en de bekisting verwijderd kan worden. 

Een prefab betontrap komt vooral goedkoop uit als je meerdere dezelfde trappen nodig hebt. Ze worden namelijk in een mal gemaakt, hoe groter het project, hoe lager de prijs. Denk hier maar aan trappen voor appartementsgebouwen of bedrijfshallen. De prefab betontrap kan ook zonder problemen in een particuliere woning geplaatst worden. De gemiddelde kost zal dan wel iets hoger liggen dan als je het op grote schaal laat plaatsen.

betontrappen

TER PLAATSE GESTORTE BETONTRAP

Een ter plaatse gestorte betontrap is ideaal om een trap te plaatsen op moeilijk bereikbare plaatsen en deze kan in de meest complexe vormen gegoten worden. Bij complexe constructies is een ter plaatse gestorte betontrap goedkoper dan een prefab betontrap.

Bovendien betaal je minder transportkosten zoals bij het vervoer van een prefab betontrap. Het nadeel is wel dat je moet wachten tot als het beton droog is en de bekisting verwijderd kan worden. Daarom wordt een nieuwe betontrap het vaakst gegoten in nieuwbouwwoningen.

ter plaatse gestorte betontrap

BETONNEN TRAP BEKLEDEN

POLIEREN

Maak van de kale en ruwe betontrap een trendy designtrap door hem te laten polieren. Je kan met verschillende mogelijke kleurpigmenten werken om je trap af te werken. Een gepolierde betontrap komt meestal voor onder de vorm van een prefab betontrap omdat die in het fabriek mooier afgewerkt kan worden dan bij jou thuis.

BETONNEN TRAP BEKLEDEN MET HOUT

Je kan je trap een uniek karakter geven door enkel de treden te bekleden met hout, maar het is ook mogelijk om hem er volledig mee te bedekken, dus ook de stootborden. Het hout dat het vaakst gebruikt wordt voor het bekleden van betonnen trappen zijn: beuk, mahonie en eik.

NATUURSTEEN

Als je een trap uit natuursteen wilt, is het een stuk goedkoper om te kiezen voor een betonnen trap en die af te werken met natuursteen dan een volledig natuurstenen trap. Het vaakst wordt hier marmer, basalt of blauwe hardsteen gebruikt als trapbekleding. Een trap uit natuursteen kan zowel binnen als buiten toegepast worden.

OVERZETTREDEN

Overzettreden zijn traptreden die men over de bestaande plaatst. Het is een goedkope en snelle manier van je trap je bekleden. Er bestaan overzettreden uit hout, laminaat, vinyl of tapijt.