Bouwen met of zonder kelder?

Wie een nieuwe woning gaat bouwen, moet veel keuzes maken. Dat begint al bij de funderingen.
Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden: kelder, kruipkelder, vloerplaat of funderingsplaat.
Om een juiste keuze te maken, moet je kijken naar jouw behoeften, maar zeker ook naar de aard van het terrein en je budget.
Wij geven een overzicht van verschillende oplossingen, elk met hun voor- en nadelen.

Een kruipkelder

kruipkelder

Een kruipkelder is een open ruimte onder de vloerplaat van een gebouw. Je kunt er de verschillende technische voorzieningen plaatsen, zoals afvoerbuizen en nutsleidingen. Een kruipkelder vermijdt problemen met grondwater, overstromingen en grondbewegingen. Bij deze constructie rust de grondplaat van de benedenverdieping niet rechtstreeks op de grond.

De belangrijkste eigenschap van een kruipkelder is die van bufferruimte met een quasi constante temperatuur. Dat zorgt voor een gezond klimaat dat bijdraagt aan de duurzaamheid van de constructie. Een kruipkelder is minder hoog dan een kelder. Je kunt er niet rechtop in staan en is dus ook geen extra bergruimte. Men kan via de kruipkelder wel herstellingen aan technische voorzieningen uit te voeren.

Een funderingsplaat

funderingsplaat

Een funderingsplaat is zo’n 20 à 30 centimeter dikte in gewapend beton die op de volledige oppervlakte van de constructie wordt gelegd. Dankzij deze dragende structuur worden funderingswerken zoals gleuven onder de draagmuren van een gebouw overbodig. Eens de funderingsplaat er ligt, kunnen de dragende muren van de woning er rechtstreeks op geconstrueerd worden.

Wanneer de bouwgrond instabiel is ( moerassig terrein, ondiepe grondwaterspiegel, …) en een kruipkelder dus geen optie is, dan kan een funderingsplaat het gebouw voldoende stevigheid geven. Een funderingsplaat zorgt voor een betere verdeling van de belasting op de grond, maar is moeilijker te installeren dan een kruipkelder of een vloerplaat.

Een vloerplaat

betonnen vloerplaat plaatsen

Een vloerplaat is een betonnen plaat van 12 à 15 centimeter dik, die op de effen gemaakte grond wordt gegoten. Het is een niet-dragende structuur, die omwille van de stabiliteit omringd moet worden door funderingssleuven die steun bieden aan de draagmuren. Op de vloerplaat zelf mogen enkel lichte delen van de constructie rusten.

Wat zijn de voordelen van een vloerplaat? De kostprijs is lager dan die van een funderingsplaat. Om een vloerplaat te leggen heb je minder materiaal nodig en minder funderingswerken, aangezien er geen grond uitgegraven moet worden. Voor de fundering van een gebouw is een vloerplaat dan ook de eenvoudigste, minst omslachtige oplossing.

Een kelder

prefab kelder kelder metsen

Een kelder is een extra ruimte in je woning, waardoor je meer plaats hebt om dingen op te bergen. Je kunt er bovendien allerlei technische voorzieningen groeperen, zoals een verwarmingsketel. De constructie van een kelder is wel een extra kost, waar je rekening mee moet houden. Daarnaast is het belangrijk om de bouw van je kelder over te laten aan experts, zodat je later geen vochtproblemen krijgt.

Naar gelang de constructie onderscheiden we twee soorten kelders: een gemetselde kelder en een gebetonneerde kelder. Bij het eerste type worden de muren opgetrokken uit bakstenen en rusten ze in de funderingssleuven of op de funderingsplaat in gewapend beton. In het tweede geval wordt de kelder ter plaatse gegoten en bestaat hij uit een funderingsplaat en muren in een betonnen netwerk. Deze oplossing vergt meer werk, maar is ook effectiever tegen vocht.