Kies de juiste ramen voor jouw woning
Hoewel het vanzelfsprekend is dat een woning over grote ramen beschikt is dat niet altijd het geval geweest.
Denk maar aan oude burchten en kastelen,die eigenlijk alleen maar dunne spleten hadden die “ramen” vormden in de dikke muren.
Gaandeweg werden echter steeds sterkere glassoorten ontwikkeld en groeide ook de behoefte aan daglicht in huis,zodat grote ramen steeds vaker voorkwamen.
Ramen hebben niet meer enkel een praktische functie,maar zijn ook een decoratief element om het uiterlijk van een woning te bepalen.
De vorm en de grootte van de ramen spelen hierin een belangrijke rol,ook de materiaalkeuze zal mee het uitzicht bepalen.

Oorspronkelijk waren ramen bedoeld om voldoende daglicht in huis binnen te laten. Ondertussen hebben ramen ook steeds vaker een decoratieve functie. Toch kan je mits een aantal praktische tips ook optimaal gebruik maken van daglicht, zodat je kan besparen op de energiefactuur. Hoe meer natuurlijk licht er binnenvalt, des te minder energie je moet verbruiken om je huis te verlichten.Ideaal voor lichtinval zijn grote ramen aan de zuidelijke kant van een woning.
Naast daglicht zullen deze ramen in de winter bovendien ook zonnewarmte doorlaten.Let er op dat je steeds zonwering bij de ramen voorziet, om oververhitting op warme zomerdagen te vermijden.

Niet alleen voor de lichtinval,maar ook voor het bepalen van het uiterlijk van een woning vormen de ramen een belangrijk hulpmiddel.
Denk bijvoorbeeld maar aan de hoevestijl waarbij houten ramen het geheel volledig tot zijn recht laten komen. Bij moderne nieuwbouwwoningen gaat de voorkeur vooral naar pvc of aluminium ramen. Bovendien isoleren de meeste materialen vandaag de dag allemaal goed zodat je de keuze van het materiaal volledig kan afstemmen op de stijl van je woning.


De prijs die je betaalt om ramen te plaatsen is van verschillende factoren afhankelijk.
Zo is een eerste factor de isolatiewaarde van de beglazing.
De keuze voor dubbel glas, driedubbel of hoogrendementsglas zal namelijk mee de prijs van de ramen bepalen.
De afmetingen van de ramen en de materiaalkeuze beïnvloeden uiteraard ook de kostprijs.
Om zeker te zijn dat je ramen plaatst tegen een goede prijs-kwaliteit verhouding, kan je best offertes van verschillende aannemers vergelijken.

Dankzij ramen kunnen we binnenshuis genieten van de buitenwereld, zelfs wanneer het regent of wanneer het buiten koud is.
Daarnaast bepalen ze mee het uitzicht van een woning en zorgen ze ervoor dat daglicht in huis kan binnenvallen en er ook warmte kan binnenkomen.
Omdat ramen zo belangrijk zijn,bestaan ze dan ook in allerlei soorten en maten.
Van ramen die puur dienen voor lichtinval tot opendraaiende ramen, valramen of kipramen of een combinatie van beide.
Bovendien zijn er ook heel wat materialen voorhanden, hout, pvc, aluminium die de bouwstijl van je woning extra cachet geven.
Ga dus weloverwogen te werk bij het kiezen van de gepaste ramen voor jouw woning!