Energie besparen met de nachttemperatuur
In nieuwbouwwoningen kan de verwarming ’s nachts het beste tot 2°C lager gezet worden. Is de temperatuur normaal 20°C, dan verlaag je dus tot 18°C. Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen erg goed geïsoleerd. Daardoor is het gasverbruik lager en daalt ’s nachts de temperatuur in huis maar heel langzaam.
Meestal maken nieuwbouwwoningen gebruik van nieuwe technieken, zoals vloerverwarming. Deze verwarming werkt traag, maar ook zuinig op een lage temperatuur. Maar daardoor kost het veel tijd om met vloerverwarming je woning op te warmen.
Bij alle andere woningen met slechte of matige isolatie, kan de nachttemperatuur het beste 5°C tot 10°C verlaagd worden. Voor dit soort woningen is het veel goedkoper om de verwarming ’s nachts uit te laten. De verwarmingsketel is goed in staat om ’s ochtends de woning snel warm te krijgen.
Laat je de verwarming ’s nachts aan staan, dan kost dat meer energie dan overdag. De temperatuur binnen blijft gelijk, maar in de nacht daalt de temperatuur buiten. Hoe groter dit verschil in temperatuur, hoe meer warmte er naar buiten lekt. Het kost dan veel energie om in de nacht je woning warm te houden.
De ideale nachttemperatuur
Hoe snel koelt je woning af als de verwarming ’s nachts afstaat? Het is normaal als de temperatuur hartje winter ongeveer 3 tot 5 graden daalt.
De verwarmingsketel kan dan binnen een paar uur je woning weer warm krijgen. Maar als je woning slecht is geïsoleerd, en de temperatuur ’s nachts snel daalt (5 graden), dan is het slim de nachttemperatuur niet te laag in te stellen.
Nachttemperatuur bij vorst
Door de opwarming van de aarde komen erg koude nachten steeds minder voor. Gemiddeld zijn er elk jaar enkele nachten met strenge vorst (kouder dan -10°C). Dat hoeft niet direct gevaar voor bevriezing van leidingen op te leveren. Het gaat vooral om de combinatie vrieskou met harde wind.