Energie besparen met de nachttemperatuur 

Hoe energie besparen met de juiste nachttemperatuur? Sommige mensen laten ’s nachts de verwarming aan.
Anderen zetten de verwarming ’s nachts helemaal uit. Welke nachttemperatuur kun je het beste kiezen?
Dat hangt af van de soort woning waarin je woont.

In nieuwbouwwoningen kan de verwarming ’s nachts het beste tot 2°C lager gezet worden. Is de temperatuur normaal 20°C, dan verlaag je dus tot 18°C. Nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen erg goed geïsoleerd. Daardoor is het gasverbruik lager en daalt ’s nachts de temperatuur in huis maar heel langzaam.

Meestal maken nieuwbouwwoningen gebruik van nieuwe technieken, zoals vloerverwarming. Deze verwarming werkt traag, maar ook zuinig op een lage temperatuur. Maar daardoor kost het veel tijd om met vloerverwarming je woning op te warmen.

Bij alle andere woningen met slechte of matige isolatie, kan de nachttemperatuur het beste 5°C tot 10°C verlaagd worden. Voor dit soort woningen is het veel goedkoper om de verwarming ’s nachts uit te laten. De verwarmingsketel is goed in staat om ’s ochtends de woning snel warm te krijgen.

Laat je de verwarming ’s nachts aan staan, dan kost dat meer energie dan overdag. De temperatuur binnen blijft gelijk, maar in de nacht daalt de temperatuur buiten. Hoe groter dit verschil in temperatuur, hoe meer warmte er naar buiten lekt. Het kost dan veel energie om in de nacht je woning warm te houden.

De ideale nachttemperatuur

Hoe snel koelt je woning af als de verwarming ’s nachts afstaat? Het is normaal als de temperatuur hartje winter ongeveer 3 tot 5 graden daalt.

De verwarmingsketel kan dan binnen een paar uur je woning weer warm krijgen. Maar als je woning slecht is geïsoleerd, en de temperatuur ’s nachts snel daalt (5 graden), dan is het slim de nachttemperatuur niet te laag in te stellen.

Nachttemperatuur bij vorst

In veel gevallen scheelt een lage nachttemperatuur dus veel energie en geld. Maar wat kun je het beste doen bij vorst?
Wat is een goede nachttemperatuur bij vrieskou?

Door de opwarming van de aarde komen erg koude nachten steeds minder voor. Gemiddeld zijn er elk jaar enkele nachten met strenge vorst (kouder dan -10°C). Dat hoeft niet direct gevaar voor bevriezing van leidingen op te leveren. Het gaat vooral om de combinatie vrieskou met harde wind.

Gaat het matig of streng vriezen en hard waaien? Laat de temperatuur ’s nachts dan niet te ver dalen.
Bijvoorbeeld niet lager dan 17°C. Daarmee voorkom je dat de cv leidingen gaan bevriezen.
In huizen met slechte of matige isolatie gebeurt dat nog wel eens.

Zuinig verwarmen, hoe doe je dat?