Beperk je energieverbruik bij een verbouwing of renovatie

Bij renovatiewerken en verbouwingen gaat men voor een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik. Men streeft naar een lage-energie of bijna-energieneutrale woning (BEN) of een passiefhuis. Het verbeteren van de energieprestaties van je woning is niet altijd eenvoudig te realiseren. 

Maatregelen bij renovatie

Vanaf januari 2015 legt de Vlaamse overheid eisen op aan een zogenaamde ingrijpende energetische renovaties. Het gaat om renovaties waarbij de technische installaties volledig worden vervangen. Daarnaast moet driekwart van de bestaande en de nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd. Vloeren op die op een volle grond en boven een (kruip)kelder liggen vallen niet onder deze scheidingsconstructies, het dak en gevels wel. De eisen waaraan moet worden voldaan is een E-peil van E90, minimale ventilatievoorziening  in alle ruimten net zoals bij nieuwbouw en maximale U-waarden voor nieuwe, vernieuwde en na-geïsoleerde constructiedelen.

Duurzaam met energie

De energie-eisen zijn erg omvangrijk. Op de markt vind je een ruim aanbod van technieken, warmtepompen, zonneboilers, windmolens voor thuisgebruik. Verder kan men bepaalde bouwcomponenten een stuk energiezuiniger maken door extra te isoleren, doelgericht te ventileren, luchtdicht te verbouwen, hoogrendementsbeglazing te plaatsen met aangepast schrijnwerk.

Begin met je dak

Beperk je energieverbruik door je dak, de muren, de vloeren en de beglazing te isoleren. Al deze bouwdelen pak je best in samen aan, maar financieel is dit best een zware dobber. Begin dus waar het grootste warmteverlies optreedt, dat is het dak. Indien de gehele dakstructuur in orde is kan je vrij gemakkelijk isolatie aanbrengen. Heeft je dak toch extra versteviging of regelwerk nodig, dan doe je dit best aan de binnenkant.
Een alternatief is een Sarkingdak, waarbij de isolatie op de bestaande structuur wordt geplaatst. 

Isoleren spouwmuren

Een bestaande woning energiezuiniger maken kan met na-isoleren van de spouwmuren. Dat doe je best langs de buitenkant. Het is daarbij belangrijk  je spouw volledig op te vullen met isolatiemateriaal om tochtstromen in je muren te voorkomen. Vergeet niet na te vragen bij je gemeente of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt voor deze werken. Ga je ook de vloeren vervangen investeer dan zeker in een drukvaste isolatie van voldoende dikte.

Isolerende beglazing 

Isolerende beglazing is zeer goed tegen energieverlies. Vooral wanneer het buitenschrijnwerk in slechte staat is en eventueel nog enkel glas bevat.
Het plaatsen van isolerende beglazing moet je wel kaderen in je gehele energiezuinige renovatie plannen.
Want een drievoudige beglazing heeft geen nut als je muren niet goed zijn geïsoleerd. Door een goede luchtdichtheid te bekomen beperk je de energieverliezen nog meer. Een luchtdichte folie tussen de raamkaders en de muren werkt helend. Opgelet, isolatie gecombineerd met luchtdichtheid geeft natuurlijke verluchting geen kans. Om de relatieve vochtigheid onder controle te houden moet je de woning ventileren. Een hoge luchtvochtigheid kan de oorzaak zijn van condensatie en schimmelvorming.
Weinig verwarming, geen airco

Ga je de woning verruimen met nieuwe delen of openingen in de buitengevel aanpassen, probeer dan rekening te houden met de oriëntatie van je woning. Zodoende kan je profiteren van gratis zonne-energie om je huis te verwarmen. Plaats zonweringen die in de zomer voor verkoeling zorgen. Installeer een douchewarmtewisselaar waarmee je tot 60% bespaart op je sanitair warm water. Zorg voor voldoende daglicht. Indien je al deze zaken goed aanpakt, dan heeft je woning een pak minder energie nodig.

Hernieuwbare energie 

Denk aan zonne-energie, bodemwarmte en wind. Het is belangrijk de benodigde energie zo zuinig mogelijk op te wekken. Fotovoltaïsche zonnepanelen liggen nog altijd in de bovenste schuif. Dit komt omdat prijzen van grijze stroom blijven stijgen, terwijl zonnepanelen goedkoper en efficiënter worden. Als je de panelen aansluit op een condenserende verwarmingsketel, kan je een groot deel van het jaar warm water produceren zonder één druppel brandstof te gebruiken. Sla de gegenereerde warmte op in een buffervat, dan blijft die langer beschikbaar in vergelijking met een gewone boiler. Met een aardwarmtewisselaar kan je de binnenkomende lucht voorverwarmen voordat die in het ventilatiesysteem gaat. Dus… minder verwarmen en een besparing van energie. Een zonneboiler in combinatie met een douchewarmtewisselaar drukt je energiefactuur, 50 tot 70% van het sanitair warm water in huis wek je op met zonnewarmte.

Wees zuinig met fossiele bronnen

Als het toch niet anders kan maak dan zo efficiënt mogelijk gebruik van aardolie en aardgas. Dat doe je door gebruikt te maken van vloerverwarming of  wandverwarming of een andere lage temperatuur variant. Verwarmen met gas? Kies voor een condenserende gasketel die nauwkeurig is afgesteld. Ben je aangewezen op elektriciteit? In dat geval brengt een warmtepomp met een zo hoog mogelijk prestatiegetal soelaas. Ga ook voor energiezuinige verlichting, led en tl lampen.