Infraroodverwarming

Infraroodverwarming brengt de zon in je huis. De warmtestralen verwarmen alle materialen die zich in de kamer bevinden.
Denk hierbij aan het plafond, muren, vloer maar ook de meubels en je eigen lichaam.
De verwarmde voorwerpen geven op hun beurt weer warmte af waardoor een ideale mate van comfort wordt bereikt.
Wat met gewone convector verwarming doorgaans niet het geval is.

Werking van infraroodverwarming.

Infrarood-verwarming is een vorm van duurzame elektrische verwarming. Het is een uitstekende aanvulling of vervanging van gewone cv verwarming. Infrarood-verwarming werkt met glazen of metalen panelen die u aan het plafond of aan de muur kunt bevestigen. De panelen hebben een fraaie uitstraling en kunnen voorzien worden van elke bedrukking die past bij uw interieur.

De energiebesparing van infrarood-verwarming komt doordat het objecten verwarmt en niet de lucht eromheen. Warme lucht stijgt namelijk altijd eerst omhoog, daarom is traditionele cv minder efficiënt bij objectverwarming. Infrarood-verwarming werkt met warmtestralen die weerkaatsen in de ruimte. Op deze manier ervaart u dus zowel directe warmte als indirecte warmte (via de wanden).

Infraroodverwarming toepassen.

Infrarood-verwarming kan u op verschillende manieren in uw huis toepassen. Zo kan u in de woonkamer de glazen panelen aan het plafond hangen of aan de muur. U heeft dan enkel een stroompunt nodig waar het paneel op aangesloten kan worden. In de keuken zou u een variant als een verwarmd krijtbord kunnen kiezen. Zo kan de keuken verwarmd worden en kan uw boodschappenlijst op het krijtbord gezet worden.

In de badkamer kan u gebruik maken van infrarood-verwarming in een vorm van een spiegel. Zo heeft u verwarming in de badkamer en zal tegelijkertijd de spiegel nooit beslaan. Het grote voordeel van infrarood-verwarming in vergelijking met vloerverwarming is dat het zeer plaatselijk inzetbaar en instelbaar is op welke momenten het paneel aan moet staan.

De infraroodpanelen die je nodig hebt voor de verwarming binnenshuis werken met een frequentie van circa 10.000 nanometer. Dit is de frequentie die optimaal is voor een veilige en goede verwarming van mens en dier.

Infraroodverwarming wordt in drie groepen opgesplitst:

1 Korte golf, Infrarood A = 760 tot 1.400 nanometer
2 Midden golf, Infrarood B = 1.400 tot 3.000 nanometer
3 Lange golf, Infrarood C = 3.000 tot 10.000 nanometer

Infrarood lange golf is een ideale verwarmingstoepassing:

Zeer aangename verwarming van je woning en/of appartement
Goed verwarmingselement voor zelfbouw-sauna’s en infraroodcabines.
Ideaal als badkamer verwarming zodat schimmels en vocht geen kans krijgen
Op kantoor kun je er je eigen microklimaat mee creëren
Infraroodverwarming is daarnaast ook ideaal voor de verwarming van onder andere paardenstallen
Als je voor infraroodverwarming kiest is een goede isolatie van je woning aan te raden zodat je optimaal van de afgegeven warmte gebruik maakt.

Nadelen van infraroodverwarming:

Infraroodverwarming heeft ook enkele nadelen:
Om de panelen te kunnen installeren moeten er elektriciteitskabels aangelegd worden.
De verwarmingspanelen moeten aan het plafond bevestigd worden.
Kies je voor een bevestiging aan de muur dan is dat mogelijk, wel dien je dan rekening te houden met een lager rendement.

Besparen op je energiefactuur met infraroodverwarming:

In een gemiddelde woning gaat ruim driekwart van het totale gasverbruik naar gas voor de verwarming. Als je je eigen warmtewensen onder de loep legt is het mogelijk om alleen de ruimtes te verwarmen waar je dat op een bepaald moment wenst. Met infraroodpanelen kun je gemiddeld tussen de 10% en 40% besparen op de jaarlijkse stookkosten.

Het handige van verwarmen met infraroodpanelen is de mogelijkheid die je creëert voor microklimaten. Dit betekent dat je het op een bepaalde plaats in huis aangenaam warm stookt en op plaatsen in huis waar niemand is de temperatuur wat meer tempert. Op deze manier voorkom je het onnodig verwarmen van zogenaamde loze ruimten. Door te verwarmen met infrarood is de kamer bovendien sneller warm dan wanneer je verwarmt met een traditionele convectieverwarming, dat maakt dat je minder stookt en snel bespaart op energie.

Aantal nodige panelen:

Om optimaal van je investering in infraroodpanelen te genieten zorg je er voor dat je woning perfect geïsoleerd is. Je kunt als richtlijn aannemen dat een paneel van 500 watt met een afmeting van 60 bij 90 centimeter ongeveer 15 vierkante meter kan verwarmen. Dit is exclusief de correctie van de aanwezige deuren en ramen.

Over het algemeen genomen volstaat 34 watt per vierkante meter. Uiteraard is een en ander afhankelijk van de functie van de ruimte en de activiteiten die er plaats vinden. Ook tellen de wensen van jezelf, als gebruiker, mee in het verbruik. Heb je een minder goed geïsoleerde woning dan is het raadzaam om de genoemde waarde door twee te delen.