Een bestaande woning isoleren loont.

Door je bestaande woning te isoleren, kan je het warmteverlies beperken.
Hierdoor bespaar je op energiekosten en verdien je de kostprijs van je investering na een enkele jaren terug.
In een niet geïsoleerde woning verdwijnt de meeste warmte via het dak (30%) en de muren (25%). Via de ramen en deuren, vloer en kelder gaat telkens zo’n 15% verloren.
De laatste verliezen aan warmte gaan verloren via koudebruggen en ventilatie. Wat je ook gaat isoleren, zorg ervoor dat de isolatie met kennis van zaken geplaatst wordt, doe eventueel beroep op een vakman.

Bestaand dak isoleren:

Met het isoleren van het dak is er op het vlak van besparing veel te winnen. Je dak isoleren is een voor de hand liggende keuze omdat het dak meestal vrij bereikbaar is en de werken dus relatief makkelijk uitgevoerd kunnen worden. Isolatie kan zowel langs binnen of langs buiten gebeuren.

Bestaande gevel isoleren:

Er bestaan twee types muren, een volle muur of een spouwmuur. Bij een spouwmuur is er een luchtspouw gelaten. Een spouwmuur is technisch gezien beter en biedt meer mogelijkheden op het vlak van isoleren. Bij een volle muur is het aangeraden om te isoleren aan de buitenzijde van de muur. Bij een spouwmuur kan de tussenruimte opgevuld worden met isolatiemateriaal. Meestal gebruikt men hier een expanderend materiaal dat uitzet na het inbrengen.

Oude vloer isoleren:

Het isoleren van bestaande vloeren is niet altijd gemakkelijk te realiseren. Bij het vervangen of vernieuwen van een vloer moet er vrij veel uitgegraven worden om een nieuwe ondervloer te voorzien en isolatie aan te brengen. Vermits de vloer tijdens een renovatie meestal vervangen wordt, is het isoleren ervan een interessante investering.

Ramen en deuren vervangen:

Als laatste kan je investeren in nieuwe ramen en deuren. Ramen en deuren met enkele beglazing hebben zo goed als geen isolatiewaarde, terwijl nieuwe beglazing standaard al zeer isolerend is. Nieuwe ramen in hout, aluminium of pvc met isolerende dubbel beglazing zorgen geven een goede isolatiewaarde.