Klimaatplafond

De eisen wat betreft het binnenklimaat en ons lichamelijk welzijn liggen steeds hoger.
Door de warmere zomers is de kans op oververhitting van ruimten groot.
Om ongeacht de periode van het jaar, winter of zomer, een aangenaam binnenklimaat te garanderen kun je klimaatplafonds gebruiken.

Vooraleer we de werking van klimaatplafonds uitleggen, is het goed te weten dat er drie type klimaatplafonds bestaan:

Droogbouw klimaatplafond: Gipsvezelplaten van 18 mm met geïntegreerde buis. Geschikt voor een regelwerk van hout of metaal profielen.
Akoestisch klimaatplafond: Gipsvezelplaten van 18 mm met akoestische boorgaten. Achterkant is voorzien van akoestisch vliesdoek.
Klimaatplafond met een pleisterafwerking: De buizen worden met klikrails aan plafond bevestigd en afgewerkt met bijvoorbeeld leem, eco-pleister of stuc.

Hoe werkt een klimaatplafond?
Een prettig en gezond binnenklimaat wordt bepaald door diverse factoren.
Daarbij heeft de temperatuur van de omsluitende wanden een gelijkwaardig effect als de luchttemperatuur.
Door afgiftesystemen te verwerken in plafonds, wanden of vloeren, wordt het lichaam en de ruimte gelijkmatig gekoeld of verwarmd.

Waarom een klimaatplafond?
Optimaal binnenklimaat (koelen & verwarmen)
Energiezuinig
Onderhoudsvrij
Installatiegemak
Tochtvrij
Fluisterstil comfort

Koelen
Ook een klimaatplafond is een afgiftesysteem. Voor het koelen van ruimten laat bijvoorbeeld een warmtepomp koud water door het buizensysteem in het plafond stromen. Het plafondoppervlak neemt daardoor de warmte van opstijgende warme lucht op. Het grote voordeel ten opzichte van een airco is dat het een energiezuinige, geluidloze en tochtvrije manier van koelen is. Bovendien is de techniek onzichtbaar en onderhoudsvrij.

Verwarmen
Waar een traditionele radiator met convectiewarmte werkt, is dat bij een klimaatplafond op basis van stralingswarmte.

Bij convectie gaat een koude luchtstroom langs hete stalen lamellen. Hierdoor gaat de luchttemperatuur omhoog en stijgt richting het plafond. Daar daalt de temperatuur weer waardoor de koude lucht weer daalt. Hierdoor heeft een ruimte diverse temperatuurverschillen.

Bij stralingswarmte wordt niet de lucht verwarmd, maar de objecten in de ruimte waaronder je lichaam. Stralingswarmte wordt als zeer prettig ervaren. Ruimtes worden gelijkmatig verwarmd. Minder stofcirculatie door minder luchtstroming. Energiezuiniger.

Stralingswarmte
De stralingswarmte van een klimaatplafond is merkbaar tot ongeveer 2-3 meter. Bij een wandverwarming is het ongeveer 5 tot 6 meter.

Hoofdverwarming en bijverwarming
De stelregel bij het verwarmen van ruimtes is ‘Een warm lichaam en een koel hoofd’. Voor de hoofdverwarming adviseren wij een combinatie van vloerverwarming met wandverwarming. Voor het koelen van ruimtes is een klimaatplafond de meest geschikte oplossing.

Een klimaatplafond is ook geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in een villa met veel glasoppervlak en als de buitentemperatuur onder het vriespunt daalt.