Plat dak renoveren

Een plat dak renoveren kan op verschillende manieren.
Men kan de volledige dakbedekking vervangen, het dak isoleren of de volledige dakconstructie vernieuwen.
De keuze die je maakt hangt af van de staat van het plat dak.In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer de dakconstructie van je plat dak nog in goede staat is, volstaat het om gewoon de dakbedekking te vervangen. Je kan daarbij kiezen voor verschillende materialen, elk met hun specifieke eigenschappen en prijs.
Roofing
roofing plaatsen
Roofing of bitumen is een toplaag op basis van aardolie en is goedkoper dan EPDM en toch duurzaam.
Roofing is beschikbaar in verschillende kleuren. Een dakwerker brengt roofing aan in verschillende stroken, met één of meerdere lagen op je plat dak. Dat kan met een koude verlijming of een warme hechting met een gasbrander. Zelfklevende hechting is ook mogelijk. Een goede overlapping tussen de verschillende stroken is belangrijk om lekkage te voorkomen.
EPDM
epdm plaatsen
EPDM is een waterdichte, onderhoudsvriendelijke rubber. Deze dakbedekking is duurder dan roofing, maar gaat ook langer mee.
Bovendien is EPDM heel UV-bestendig en goed bestand tegen vervorming en scheuren.
EPDM kan je laten aanbrengen op je bestaande dakbedekking.
Men kan EPDM in één stuk en naadloos aanbrengen. Zo is er veel minder kans op lekkage.
De plaatsing gebeurt met een koude verlijming.
PVC (kunststof)
pvc dakbedekking plaatsen
Ook met een dakbedekking in PVC kan je een plat dak renoveren. PVC dakbedekking bestaat in verschillende kleuren, maar grijs is het populairst door zijn grote kleurvastheid. In vergelijking met andere dakbedekkingen gaat PVC doorgaans iets minder lang mee.
Een dakwerker brengt de PVC dakbedekking aan met een directe verlijming op de ondergrond.
Net als EPDM is PVC wortelbestendig. Je kan deze dakbedekking dus ook combineren met een groendak.
Groendak
groen dak plaatsen
Wil je een natuurlijke look op je plat dak? Plaats dan bovenop de dakbedekking in PVC of EPDM een groendak. Je kan zelf bepalen welke beplanting je plaatst: gras, kruiden, mos of  struiken en bomen. Door de begroeiing is je plat dak beter beschermd tegen weersinvloeden, wat voordelig is voor de levensduur. Een groendak is wel veel duurder dan ROOFING-EPDM-PVC. Een groendak heeft een aanzienlijk groter gewicht. Laat dus eerst de draagkracht van je dak controleren door een bouwkundige.
——————————————————————————————–

Plat dak isoleren

Als je plat dak nog niet geïsoleerd is overweeg het dan zeker. Met een dakisolatie kan je flink besparen op je energiefactuur. Wanneer renovatiewerken aan je plat dak laat uitvoeren, maak dan van de gelegenheid gebruik om ook het dak te isoleren. Deze werken combineren komt je steeds goedkoper uit dan wanneer je de werkzaamheden apart laat uitvoeren.

Een plat dak kan je langs binnen of langs buiten laten isoleren. Isoleren langs binnen is minder aangeraden omdat de dakconstructie dan niet mee in de isolatieschil zit en zo onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Dat verhoogt het risico op vochtproblemen en schade. In de meeste gevallen plaatst men het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakconstructie. Deze dakisolatie kan je op twee manieren plaatsen:

Warm dak

warm dak

Met deze methode plaatst men het isolatiemateriaal onder de dakdichting en op de draagvloer van het dak. De dakconstructie zit dus mee in de isolatieschil en warmt mee op met je woning. Zo blijft het isolatiemateriaal beter beschermd tegen vocht en weersinvloeden. Tijdens het renoveren van een plat dak kan je de bestaande dakbedekking verwijderen of een nieuw warm dak op de bestaande dakbedekking plaatsen. De oude dakbedekking wordt dan gebruikt als dampscherm om vocht tegen te houden.

Omgekeerd dak

omgekeerd dak

Met deze methode plaatst men het isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking waardoor deze goed beschermd blijft.
Op het isolatiemateriaal komt nog een ballastlaag (bv. tegels of grind) om de isolatie te beschermen en op zijn plaats te houden.
——————————————————————————————————-

Aandachtspunten plat dak renoveren

Wil je graag meer natuurlijke lichtinval in je woning, laat dan tijdens de renovatie een koepel of een lichtstraat plaatsen. 

Denk aan de afwatering van het dak, is de hellingsgraad van je plat dak niet goed, dan kan dit voor grote waterplassen zorgen.
Een dakwerker kan dan isolatie met afschot plaatsen. Zo vloeit het water gemakkelijk weg naar de riool of je regenwaterput.

Hou rekening met de verhoging van je plat dak, het isoleren van een plat dak langs buiten kan leiden tot verhoging van je dak. Het is dus mogelijk dat je ook je dakranden, dakkoepel….moet laten verhogen.

Controleer je dakgoten en zinkwerk. De renovatie van je plat dak is ook het moment om dakgoten en zinkwerk te laten nakijken. 

Wil je graag een dakterras of een daktuin creëren? Hou daar dan rekening mee als je je plat dak laat renoveren. Laat controleren of je dakconstructie hiervoor stevig genoeg is.