Sanitair warm water

Meer dan 40% van het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Hiervoor is energie nodig. 
Kiezen voor een zuinige installatie kan u veel opleveren.

Toestellen

Sanitair warm water kan geproduceerd worden met hetzelfde toestel als voor de ruimteverwarming of afzonderlijk. Vaak is centrale opwekking geen goed idee omwille van transport van dat water naar alle aftappunten. Een deel van het warme water blijft ongebruikt achter in de buizen en verliest daar haar warmte. Decentrale toestellen worden geplaatst waar ze nodig zijn, hebben kortere leidingen en verspillen minder energie maar ook minder water.
Voor de opwarming van water verbruikt een aardgas- of stookolietoestel bijna de helft minder energie dan een elektrisch.

Doorstroomtoestel of boiler

Een doorstroomtoestel verwarmt het water op het ogenblik dat u de warmwaterkraan opendraait. Dat is iets energiezuiniger dan het warm water op temperatuur houden in een boiler of opslagvat. Minpunt is dat u iets langer moet wachten op warm water.
Kiest u toch voor een boiler: een aardgas- of stookolieboiler is veel energiezuiniger dan een elektrische boiler.

De leidingen

Hoe korter de warmwaterleidingen zijn, hoe minder het water afkoelt tijdens het transport naar de tappunten. Isoleer de leidingen die buiten het geïsoleerde deel van de woning liggen, voldoende.

Milieuvriendelijke alternatieven

Een zonneboiler of een warmtepompboiler zijn milieuvriendelijke alternatieven voor sanitair warm water.

Een warmtepompboiler gebruikt bij voorkeur warme lucht uit een woning als warmtebron om tapwater te verwarmen. De warme lucht wordt geleverd door het ventilatiesysteem (afgevoerde ventilatielucht) van de woning of wordt onttrokken aan de (onverwarmde) ruimte waarin de boiler hangt. In het eerste geval is dat systeem niet combineerbaar met een gebalanceerde ventilatie met warmterecuperatie uit de ventilatielucht, omdat de warmte uit deze lucht enkel toereikend is voor een van beide toepassingen. Warmtepompboilers kunnen ook aangesloten worden op thermische zonnepanelen om het rendement te verbeteren.

Een zonneboiler is een vorm van actieve zonne-energie die warmte oplevert voor het sanitair water en bestaat uit:

–  Luifel met zonnepanelenn zonnecollector met een zwart oppervlak dat de zonnestralen opvangt en omzet in warme

–  Stromende vloeistof (water of antivries) dat de warmte onttrekt aan de collector en overbrengt naar het voorraadvat

–  Warmtewisselaar in het voorraadvat die zorgt voor de scheiding tussen het drinkwater en de collectorvloeistof

–  Geïsoleerd voorraadvat waarin het warme water opgeslagen wordt tot het gebruikt wordt

–  Een regelsysteem

–  Naverwarmer die ervoor zorgt dat u ook warm water hebt op dagen dat er onvoldoende zon is

De spaardouchekop

Een waterbesparende douchekop verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop, terwijl het comfort hetzelfde blijft.
Tijdens een douche van een vijftal minuten verbruikt u al snel 50 liter warm water, met een spaardouchekop wordt dat verbruik beperkt tot 30 liter.
Kranen met een lager debiet, plaatsen van debietbegrenzers of sproeikoppen
Door een gewone kraan loopt er ongeveer 9 liter water per minuut. Er bestaan echter ook kranen met een lager debiet (4 liter per minuut).

Alternatieven

Plaats een debietbegrenzer op de bestaande kranen; informeer eerst of uw warmwatertoestel hiervoor geschikt is
Monteer een sproeikop op het uiteinde van de kraanmond, de lucht wordt met het water gemengd en u verbruikt een pak minder maar bereikt hetzelfde resultaat.

De douche met warmteterugwinning

Een douche met een warmteterugwinsysteem laat het warme afvoerwater door een warmtewisselaar stromen. In de warmtewisselaar wordt de warmte weer overgedragen aan het koude water dat naar de douchemengkraan gaat. Hierdoor wordt er minder warm water bijgemengd waardoor de boiler of cv-ketel minder energie hoeft te gebruiken. Per douchebeurt bespaart u ongeveer de helft aan energie. Door de restwarmte uit douchewater slim te gebruiken, kunt u als gezin veel besparen. Per persoon kunt u ongeveer 40 euro per jaar besparen. De kosten voor een dergelijke douche ligt tussen 500 en 800 euro.