Sectionale- en garagepoorten 

Sectionale garagepoort

Als garagepoort zijn sectionaal poorten zonder twijfel het populairst. Dit type poort neemt weinig ruimte in beslag én je hebt heel wat keuze op vlak van materialen, kleuren, afwerkingen en functies. 

sectionaal poort

Een sectionale garagepoort bestaat uit horizontale lamellen die met scharnieren aan elkaar bevestigd zijn. Deze lamellen schuiven bij het openen naar boven, onder het plafond van de garage. Het voordeel van deze garagepoorten is dat ze bij het openen aan de voorkant niet naar buiten steken.
De vorm van de poortopening kan zowel rechthoekig, afgeschuind of met een boog zijn.
De lamellen in een sectionaalpoort zijn bovendien goed te isoleren waardoor de kou buiten blijft.

Zijdelingse sectionaalpoort-schuifpoort

Een schuifpoort opent zich niet verticaal zoals een kantelpoort of sectionaalpoort. Deze garagepoort beweegt zich zijdelings, langs één van de wanden van de garage. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en gewenste stijl kan je kiezen voor een vaste schuifpoort of een zijdelingse sectionale poort.
Een schuifpoort is voornamelijk handig bij garages met een verlaagd plafond of een plafond waaraan niets gemonteerd kan worden.
Het biedt dezelfde voordelen als een sectionaalpoort maar je moet wel beschikken over een vrije wand in de garage waarlangs je dus niets kan plaatsen. Je hebt dan wel het hele plafond vrij om dingen aan te bevestigen.
Het grote voordeel van een schuifpoort is de mogelijkheid om deze gedeeltelijk te openen waardoor de poort ook kan functioneren als loopdeur.

Kantelpoort

Kantelpoorten zijn een ideale keuze als je op zoek bent naar een klassieke garagepoort aan een voordelige prijs.
Het zijn degelijke, sterke poorten die bestaan uit één stuk en in een veelvoud aan afwerkingen verkrijgbaar zijn.
Een kantelpoort kantelt volledig naar boven. Je kan daarbij kiezen voor een exemplaar dat buiten de gevel kantelt of een dat binnen de gevel blijft.
Een nadeel is dan ook de ruimte die aan de binnen- of buitenzijde van de garage wordt ingenomen.
Voor een ondiepe garage met een laag plafond is een kantelpoort dan ook meestal niet geschikt.
Het grote voordeel van dit type garagepoorten is de sterkte van het poortblad.

Rolpoort

Een rolpoort of garagerolluik rolt op in een rolluikkast waardoor je geen draagrails nodig hebt. Je vindt dit type garagepoorten dan ook vaak terug in garages en loodsen waar geen ruimte is om rails aan het plafond te plaatsen.
Bij nieuwbouwgarages kan het gebruik van een rolpoort interessant zijn omdat de rol met lamellen in de bouwconstructie zelf weggewerkt kan worden.
De lamellen bij rolpoorten zijn over het algemeen wat minder stevig dan bij een sectionaalpoort.
Je kan dit type garagepoort ook niet voorzien van een extra toegangsdeur of venster, wat bij een sectionaal-, schuif- en kantelpoort wel mogelijk is.
Met rolpoorten zijn wel grote overspanningen mogelijk.

Materialen voor de garagepoort

Garagepoorten zijn in verschillende materialen verkrijgbaar.
Een garagepoort in hout, metaal, ijzer, smeedijzer en aluminium zijn maar enkele voorbeelden.
Elk materiaal heeft daarbij natuurlijk zijn eigen kostprijs.
garagepoort

Bediening

automatisatie garagepoort

Garagepoorten kan je met de hand of mechanisch bedienen. Hou er rekening mee dat handmatige bediening bij grote en zware poorten als snel moeilijk kan worden. Je moet namelijk het hele gewicht van de poort zelf dragen als je deze wil openen.
Bij een automatisch bediende garagepoort hoeft dat allemaal niet. De poort opent en sluit dan automatisch via een garagepoortmotor. De bediening gebeurt via een afstandbediening, schakelaar, codeslot of kan zelfs via je smartphone.
Het is ook mogelijk om een bestaande poort te automatiseren, of dat nu een sectionaal-, schuif-, kantel- of rolpoort is.
Een bestaande poort automatiseren vraagt vaak een zwaardere garagepoortmotor.
Oudere poorten zijn namelijk vaak uit zwaardere materialen opgebouwd.

Extra’s

Garagepoorten kan je voorzien van isolatie of beglazing.
Het is ook mogelijk om een deur in jouw garagepoort te integreren.
Zo’n geïntegreerde deur is erg handig omdat je dan makkelijk naar buiten kan zonder daarbij de hele poort te openen.
Een deur kan geïntegreerd worden in zowel sectionaal-, schuif- als kantelpoorten, bij rolpoorten ligt dit wat moeilijker.