Steentapijt laten plaatsen

Een vloer van steentapijt is slijtvast en past in elke omgeving.
Deze naadloze vloer is verkrijgbaar in heel veel kleuren en kan zowel met open structuur of gesloten structuur aangebracht worden.
Deze vloeren verschillen esthetisch van elkaar maar ook in toepasbaarheid. 
steentapijt plaatsen

Samenstellingen en mogelijkheden

Steentapijt bestaat uit kleine grindkorreltjes die door een epoxy kunsthars gebonden zijn.
Door de vorm en de grootte van de korrels zijn er veel kleine open ruimtes in de vloer aanwezig en heeft de vloer een vrij open structuur.
Het is mogelijk om de vloer op te laten vullen met een speciaal transparant vulmiddel. Zo ontstaat er een gesloten vlakke structuur waardoor je de vloer makkelijker kan reinigen. Deze vloer is ook toepasbaar in vochtige omstandigheden.
Steentapijt met een gesloten structuur kan je vergelijken met een troffelvloer, alleen zijn de grindkorrels wat groter.

Het aanbrengen van steentapijt neemt minimaal drie dagen in beslag. Dit komt doordat de vloer in minstens drie lagen wordt aangebracht en tussendoor moet drogen. Het leggen van de vloer gaat in de volgende stappen:

* Aanbrengen van een epoxy primer op de ondervloer. De vloer moet nu minimaal 16 uur drogen.
* Het grind en de vloeibare epoxy hars worden met elkaar gemixt tot een vloermortel.
* De vloermortel wordt aangebracht op de vloer en netjes uitgevlakt.
* Uitharden van het steentapijt gedurende een periode van van 24 uur.
* Indien het om een open structuur gaat, brengt men een polyurethaan laklaag aan. Deze geeft de vloer een mooie glans en maakt de vloer sterker.

Bij steentapijt met een gesloten structuur wordt de vloer transparant gesealed met een speciaal vulmiddel. Hierna is hij bestand tegen vocht en vuil.

gietvloer

De dikte van een steentapijt vloer is afhankelijk van de korrelgrootte:

* 6 mm (korrelgrootte van 1-2 mm)
* 8 mm (korrelgrootte van 2-3 mm)
* 10 mm (korrelgrootte van 3-4 mm)

Open of gesloten structuur kiezen?

Bij steentapijt met een open structuur kunnen vocht en vuildeeltjes in de poriën van de vloer verdwijnen. Zo is de vervuiling weliswaar minder zichtbaar maar gaat het zich na verloop van tijd toch ophopen in de poriën van de vloer. Vloeren met een open structuur kun je daarom het beste toepassen in droge ruimtes waar de kans op grove vervuiling niet zo groot is. Steentapijt met gesloten structuur is beter geschikt voor wc’s, keukens, badkamers en op andere plekken waar de kans op vervuiling groter is. Dit type vloer is namelijk een stuk makkelijker te reinigen. De prijs per vierkante meter is zo’n 5 euro duurder bij gesloten structuur.

Wat met vochtige ruimtes zoals de badkamer?

Steentapijt met een gesloten structuur kan ook toegepast worden in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Om ervoor te zorgen dat er geen water in het steentapijt kan indringen, is het wel nodig dat de vloer afgesloten wordt met een speciale sealer. Steentapijt kan indien gewenst ook tegen de wand van een inloopdouche aangebracht worden. Een strakke naadloze afwerking tussen vloer en wand is op deze manier mogelijk.

steentapijt in keuken plaatsen

Onderhoud steentapijt

Het onderhoud en reinigen van deze naadloze vloer hangt af van de gekozen afwerking. Beide mogelijkheden vergen een minimum aan onderhoud:

Onderhoud van steentapijt met open structuur
Het beste kun je de vloer regelmatig stofzuigen (met borstel). Nat dweilen met veel water kun je beter niet doen, want het vuile water dringt in de vloer door en de vloer wordt hierdoor in feite alleen maar viezer. Reinigen met een vochtige dweil kan wel. Is er sprake van een vlek (bijvoorbeeld koffie of wijn) dan kun je dit schoonmaken met water en een borstel. Gebruik dan een waterstofzuiger om het vuile water op te zuigen. Een waterzuiger (allesstofzuiger) is bij steentapijt met open structuur sowieso handig om in je bezit te hebben.

Onderhoud van steentapijt met gesloten structuur
Stofzuigen met een borstel en wekelijks dweilen met weinig water is een goede manier om de vloer mooi te houden. Een te natte vloer kun je eventueel nadrogen met een waterstofzuiger. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor, anti-kal, etc.