Vloerverwarming

Redenen om te kiezen voor vloerverwarming
Laag energieverbruik, v
loerverwarming heeft veel minder hoge temperaturen nodig om een aangename warmte af te geven.
Daarnaast is de volledige vloer nu je warmtetoestel geworden, waardoor de verwarming over de gehele vloer kan worden opgeslagen.
Hierdoor moet de ruimte minder worden opgewarmd en blijft de warmte langer aanwezig.Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu.

Aangename verwarming
Doordat vloerverwarming onder je lichaam opwarmt,geeft het een unieke manier van verwarming.
Bij conventionele verwarmingselementen wordt de verwarming immers in de lucht geblazen en krijgt je hele lichaam pas na enige tijd volledig warm.
Bij vloerverwarming blijft de temperatuur steeds van beneden naar boven stijgen, waardoor je een veel aangenamere warmte krijgt.
Daarnaast zijn er ook geen luchtstromen, waardoor het niet plots veel te warm wordt.

Gezond
Het klinkt misschien vreemd, maar vloerverwarming is een gezond type verwarming.
Deze verwarming blaast niet, waardoor er geen stofdeeltjes doorheen het huis worden geblazen.

Wat zijn nu concreet de vloerverwarming voordelen?

Aangename warmte, dit komt doordat er een veel grotere oppervlakte is, in vergelijking met radiatoren, waar de warmte door kan worden gestuurd.
Doordat de warmte van onderaan komt, worden de voeten opgewarmd en geeft dit ons een aangenamer gevoel. Door het grotere verwarmingsoppervlak en door de matige vloertemperatuur ontstaan eveneens slechts kleine luchtbewegingen. Men krijgt een veel aangenamere temperatuur dan radiatorverwarming. Een tweede voordeel van vloerverwarming is dat de ruimte wordt verwarmd door een warmtelichaam die veel minder hoge keteltemperaturen nodig heeft, waardoor er minder energie wordt verbruikt. Anderzijds heeft de ruimte nu een veel grotere warmteopslagplaats (de gehele vloer), zodat je kamer veel regelmatiger en zuiniger wordt verwarmd.
Dit betekent dat u jaarlijks minder geld kwijt bent aan energie, voor meer wooncomfort. Beter voor de gezondheid, doordat vloerverwarming louter stralingswarmte is, zijn er slechts minimale luchtverplaatsingen. Hierdoor wordt stof zo goed als niet verplaatst.
Daarenboven zorgt deze stralingswarmte voor een hogere relatieve luchtvochtigheid in de ruimte.
Een leuk vloerverwarming voordeel is dat eens alles is geïnstalleerd, er slechts een minimaal onderhoud nodig is. Indien je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt,zijn er geen andere verwarmingstoestellen meer nodig en nemen deze geen ruimte meer in. Met vloerverwarming heb je de volledige vrijheid hoe een ruimte in te richten!Geen storend gezoem of andere geluiden, zoals wel eens het geval is bij radiatoren:vloerverwarming is volledig geruisloos.

Elektrische verwarming VS warmwater verwarming.
Voordelen elektrische vloerverwarming:
Er is niet altijd breekwerk nodig: systemen kunnen moeiteloos op een reeds bestaande ondervloer worden aangebracht.
Er is bijna geen verhoging van de vloer nodig, doordat de meeste elektrische systemen heel compact en dun zijn.
Een derde voordeel van elektrische vloerverwarming is dat meerdere systemen mogelijk zijn.

Voordelen warmwater vloerverwarming:
Goedkoper in gebruik.
Mogelijkheid om de woonruimte,voorzien van de vloerverwarming,ook af te koelen via dit systeem!
Koelen kan door gebruik te maken van een koelmachine of warmtepomp.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming
Dure plaatsing- + aanschafkosten
Tegenwoordig zijn de kosten van vloerverwarming nog vrij hoog.Zowel de kosten voor de plaatsing,als de materialen.
Gelukkig zien we,dat de prijzen ieder jaar dalen en dat er steeds goedkopere formules op de markt komen.
Leidingen moeten in de vloer worden geplaatst,dit is één van de vervelendste vloerverwarming nadelen.
Voor de meeste vloerverwarmingssystemen moeten de leidingen in de ondergrond van de tegels worden gelegd.
Daardoor komt er vaak heel wat extra werk bij kijken wanneer men geen nieuwbouw aan het bouwen is.
Betere afwerking ondergrond noodzakelijk,om vloerverwarming te plaatsen is er vaak een verhoging van de vloer nodig indien je beslist om dit systeem pas later te integreren in de vloer.
Daarbovenop komt -evenals voor nieuwbouw- de noodzaak aan een grondigere afwerking van de ondergrond (Isolatielaag, chape, PE-folie,…) en van de muur.
Een ander nadeel van vloerverwarming heeft te maken met de herinrichting van je woning.
Indien je de ruimte opnieuw wil bepalen,waardoor de verdeling wordt veranderd,is het een hele klus om de vloerverwarming mee met de ruimte te veranderen.
Beschadigingen zijn moeilijk te herstellen,bij lekkages (warmwater) of wanneer de kabels bij elektrische vloerverwarming beschadigd zijn,kan je deze alleen herstellen door de gehele vloer terug open te breken.
Dit is een minder groot nadeel bij elektrische vloerverwarming,aangezien er ook varianten bestaan waarbij we niet moeten uitbreken
Belangrijk om te benadrukken is dat dit slechts heel zelden gebeurt!
De opwarming gebeurt heel geleidelijk.Zowel de opwarmtijd als de afkoeltijd duurt lang.
In de winter kan het dus even duren vooraleer je lekker warm en knus zit,maar ook in de zomer bestaat de mogelijkheid dat je in een te warmte ruimte huist.
Daarbij komt ook nog indien het huis veroudert is,deze warmte of koelte makkelijk en snel terug ontsnapt via de ruiten.Hierdoor zal het huis nog minder snel opwarmen of afkoelen.Een oplossing om veel langer te genieten van de warmte,evenals te besparen op stookkosten is het hoogrendementsglas.
Hoogrendementsglas of isolatieglas is glas met een isolerende werking,waardoor warmte niet meer naar buiten filtreert en koudegolven niet meer naar binnen kunnen worden gezogen.Ideaal te gebruiken in combinatie met vloerverwarming!