De juiste verlichting voor elke ruimte!

Licht is heel belangrijk in een woning. Hard licht maakt een kamer kil, hoe aangenaam je deze ook inricht. Je kan mooie meubels en prachtige decoratie in je huis hebben, een slechte verlichting kan dit alles verknoeien.

Het belang van goede verlichting kan niet genoeg benadrukt worden. Denk hier tijdig over na. Want als de elektrische leidingen geplaatst zijn en de pleisterwerken zijn uitgevoerd is het meestal te laat om nog aanpassingen te doen, wanneer je op een enkele plaatsen nog verlichting wil.

Licht is zeer belangrijk voor de sfeer en leefomgeving die je wil creëren in je woning. 

Verlichting naargelang de ruimte.

Een lichtplan is de een eerste stap. Hiermee kan je de functies en effecten van het licht in je woning bepalen.

Zo geeft weinig verlichting een behaaglijk gevoel, maar als je moet koken heb je helder licht nodig. 

Bekijk per ruimte welke verlichting je nodig hebt, in functie van de activiteiten. Werken, eten, slapen, lezen, ontspanning?

Heb je kamers met verschillende functies dan kan je de verlichting bedienen met dimmers.

Inkom

Bij de inkom van je huis wil je een aangenaam gevoel creëren, dus gebruik hier warm licht, maar op een hoger lichtniveau dan de woonkamer.

Zacht licht maakt een warm welkom. Kies voor algemeen licht, zoals plafond- of wandlampen of spots op een rail.

Met taakverlichting bij spiegels en kasten heb je genoeg licht voor het aantrekken van je schoenen.

De keuken

In de keuken plaats je algemeen licht met taakverlichting. Algemeen licht maakt de verlichting gelijkmatig, waardoor je niet in je schaduw staat te werken. Met taakverlichting op het werkoppervlak en het fornuis zie je goed wat je doet. Gebruik heldere halogeen spots of tl-buizen.

De woonkamer

In de woonkamer gebeurt er heel veel: lezen, TV-kijken, eten, ontspannen en nog veel meer. De woonkamer de meeste functies, tv kijken, relaxen, lezen… en dus ook de meeste lichteisen. Daarom kan je hier best werken met verschillende indelingen, waardoor je verschillende sferen kan creëren.

Je kan de lichtsterkte instellen met dimmers, veel licht als je aan de tafel zit te werken, gedimd als je gezellig zit te dineren.

Voor specifieke taken zoals lezen kan je gebruik maken van taakverlichting. Met dit licht worden je ogen minder snel moe. Hang een hanglamp met dimmer minimaal 60 centimeter boven de eettafel, anders schijnt het licht direct in je ogen.

Salon

De verlichting in het salon of zithoek is op allerlei manieren te realiseren. Soms worden er enkele spots aan het plafond geplaatst, om bepaalde wanden of hoeken te kunnen belichten. Ook hier kan je een dimmer gebruiken, zodat je de sterkte van het licht kunt instellen.